• Головна
  • Новини
  • Головний рабин України назвав провокацією встановлення хреста на місці молитви хасидів в Умані...

Головний рабин України назвав провокацією встановлення хреста на місці молитви хасидів в Умані

22.08.2013, 15:16
Головний рабин України назвав провокацією встановлення хреста на місці молитви хасидів в Умані - фото 1
Яків Дов Блайх сподівається, що влада України розбереться і вирішить цю проблему.

Блайх.jpgГоловний рабин Києва та України, голова Об’єднання юдейських релігійних організацій України, член Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій Яків Дов Блайх вважає встановлення поклінного хреста на місці молитви хасидів в Умані провокацією, і сподівається, що влада України розбереться і вирішить цю проблему. Про це повідомляє Радіо  Свобода.

«Україна – не єврейська держава, тому євреї поважають встановлені на українській землі символи християнської віри – поклонний хрест. Однак, хрест в Умані, у безпосередній близькості від могили рабі Нахмана – це очевидна провокація», – цитує головного рабина України медіа-проект «Київ єврейський».
Він висловив переконання, що десятки тисяч паломників-хасидів, які прибувають в

Умань на Рош-ха-Шана з усього світу заради молитви біля могили цадика Нахмана, не зможуть молитися.

«Вони не зможуть молитися, оскільки у напрямку молитви поставили символ іншої віри. А євреї не мають права молитися на символ іншої віри», – пояснює Дов Блайх.

Він зазначив, що поклінний хрест біля могили не схвалюють ні керівництво християнських конфесій, ні місцева влада.

Ізраїль прогнозує паломництво близько 30 тисяч хасидів до Умані для святкування нового року за іудейським календарем. Новий 5774-й єврейський новий рік (Рош-ха-Шан) святкуватимуть 4-6 вересня.

Довідка:

Довідка: Раббі Нахман із Брацлава (1772-1810) — засновник брацлавського (бресловського) хасидизму. Похований в Умані на єврейському кладовищі. Могила цадика Раббі Нахмана (Брацлавського) – одна із найбільш шанованих святинь хасидів, місце щорічних масових паломництв.