• Головна
  • Новини
  • Рада підтримала проект звернення до Вселенського Патріарха про автокефалію Української Церкви...

Рада підтримала проект звернення до Вселенського Патріарха про автокефалію Української Церкви

16.06.2016, 11:38
Рада підтримала проект звернення до Вселенського Патріарха про автокефалію Української Церкви - фото 1
Парламентарі просять Вселенського Патріарха Варфоломія I видати указ про автокефалію Православної Церкви в Україні і визнати недійсним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський Патріархат з-під юрисдикції Константинополя.

РАДА.jpegПарламентарі просять Вселенського Патріарха Варфоломія I видати указ про автокефалію Православної Церкви в Україні і визнати нечинним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський Патріархат з-під юрисдикції Константинополя.

Рада проголосувала за звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію (незалежність) Українській Православній Церкві. Відповідну постанову №4793 підтримали 245 народних депутатів, проти -20, утрималось-1, не голосувало-66

Верховна Рада України звертається до Вселенського Патріарха з проханням:

  • визнати нечинним акт 1686 р. як такий, що був прийнятий з порушенням священних канонів Православної Церкви;
  • взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав Українське православ’я;
  • заради блага Православної Церкви в Україні та цілісності українського народу видати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона могла посісти належне місце у родині Помісних Православних Церков.

Ініціаторами проекту постанови є спікер ВР Андрій Парубій, голова комітету Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, депутати Сергій Висоцький, Андрій Левус і Віктор Єленський (всі - фракція "Народний фронт"), а також Марія Матіос (Блок Петра Порошенка).