Блог Юрія Дорошенка_image

Блог Юрія Дорошенка

Дві українські лаври мають належати Київському патріархатові

27.02.2014, 12:51
Ми, представники інтелігенції та громадські діячі, гостро занепокоєні ситуацією, яка склалася навколо найбільших духовних святинь українського народу – Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Свято-Успенської Почаївської лаври.

Звернення

до Верховної Ради України стосовно передачі святинь

українського народу їх законним власникам

 Ми, представники інтелігенції та громадські діячі, гостро занепокоєні ситуацією, яка склалася навколо найбільших духовних святинь українського народу – Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Свято-Успенської Почаївської лаври.

На початку 90-х років ХХ сторіччя завдяки потуранню влади два духовних серця України, уділи Богородиці, опинилися в руках філії Російської православної церкви, у підпорядкуванні так званої «Української православної церкви Московського патріархату».

Нещодавнє усунення від керівництва УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана) та призначення місцеблюстителем відомого українофоба митрополита Онуфрія (Березовського) безпосередньо інспіровано Москвою ще раз яскраво продемонструвало всьому світові залежність цієї Церкви від іноземного центру.

Очільники УПЦ МП перетворили святі місця української нації на форпост «Русского міра». Весь світ чув цинічні заяви високих ієрархів УПЦ Московського патріархату, які замість того, щоб стати на бік народу, фактично благословили Віктора Януковича на сатанинське вбивство сотень безневинних людей на вулицях української столиці.

У стінах «душі українського народу», як називав Почаївську лавру митрополит Іларіон (Огієнко), постійно проповідується не любов до Бога та України, а ведеться політична пропаганда, сіється розбрат в нашому суспільстві, зневажається все українське. Під час подій Майдану політизація УПЦ МП дійшла до того, що мури Києво-Печерської лаври та мури Свято-Успенської Почаївської лаври стали місцем перебування кримінальних бандитів «тітушок». Обитель святих Антонія та Феодосія стала бізнес-центром і одночасно ідеологічним відділом посольства Росії.

Засоби масової інформації неодноразово звертали увагу на факти руйнування представниками УПЦ МП пам’яток історії архітектури, розкрадання об’єктів національної спадщини.  

 У зв’язку з вищевикладеним, просимо Верховну Раду України:

1. Прийняти постанову парламенту про передачу комплексів Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Свято-Успенської Почаївської лаври Українській православній церкві Київського патріархату, як національній помісній церкві українського народу;

2. Дати доручення правоохоронним органам і Генеральній прокуратурі України здійснити перевірку витрат багатомільйонних коштів, виділених за часів президентства В.Януковича та урядування М.Азарова з державного бюджету України на реставрацію Києво-Печерської лаври;

3. Доручити Міністерству культури України провести інвентаризацію майна двох лавр із метою перевірки та виявлення фактів розграбування культурно-мистецької спадщини України.

Переконані, що ухвалення таких рішень стане актом історичної справедливості, адже Свято-Успенська Києво-Печерська та Свято-Успенська Почаївська лаври створювалися працею українського народу та мають належати його Церкві, у святих місцях мусять молитися справжні священики, а не політики від релігії.

Дмитро Павличко, Герой України, лауреат Шевченківської премії.

Левко Лук’яненко, Герой України, дисидент.

Ігор Юхновський, Герой України, академік НАН України.

В’ячеслав Брюховецький, Герой України, професор, доктор філологічних наук.

Володимир Василенко, Надзвичайний і повноважний посол України, доктор юридичних наук, професор.

Юрій Дорошенко, Заслужений журналіст України.

Юрій Мушкетик, Герой України, лауреат Шевченківської премії.

Юрій Щербак,письменник, Надзвичайний і повноважний посол України.

Микола Жулинський, академік НАН України.

Михайло Слабошпицький, лауреат Шевченківської премії.

Любов Голота, лауреат Шевченківської премії.

Наталя Осьмак, громадський діяч.

Павло Мовчан, лауреат Шевченківської премії.

Олег Чорногуз, письменник.

Богдан Сушинський, письменник

Дмитро Пилипчук, кандидат філологічних наук.

Останні новини