• Головна
  • Публікації
  • В Одесі розпочалась міжнародна конференція з нагоди 90-ліття п’ятидесятницького руху у країнах СНД...

В Одесі розпочалась міжнародна конференція з нагоди 90-ліття п’ятидесятницького руху у країнах СНД

07.09.2011, 19:41
В Одесі розпочалась міжнародна конференція з нагоди 90-ліття п’ятидесятницького руху у країнах СНД - фото 1
У конференції беруть участь делегати із багатьох країн світу. Вже прибули гості з Карелії, Киргизстану, Австралії, США. Також тут чекають гостей із Бразилії, Аргентини, Парагваю, Уругваю, Канади та інших країн. Всього очікується понад 400 учасників.

7 вересня в Одесі відбулось урочисте відкриття Міжнародної ювілейної конференції "Пробудження 90". Масштабний захід присвячено святкуванню 90-річчя п'ятидесятницького руху в країнах СНД, який зародився 1921 року в Одесі з приїздом місіонера Івана Воронаєва, а з Одеси поширився на усі республіки СРСР.

Конференція_Пробудження1.jpg

Урочисте відкриття розпочалося загальноміською молитвою в Німецькій євангелічно-лютеранській церкві. Відкриття конференції відбулось у приміщенні німецької лютеранської церкви не випадково. «Кірха – це символ єдності християн Одеси, тут свого часу відбувались богослужіння не тільки лютеран, але й баптистів, п’ятидесятників, а також інших християнських конфесій. І саме тут провів своє останнє богослужіння перед арештом Іван Єфимович Воронаєв», - зазначив пастор центральної церкви ХВЄ Денис Сердиченко.

Варто також пригадати, що саме в кірсі відбулося одне з останніх богослужінь Івана Воронаєва, коли він, звільнений з в’язниці, 1936 року таємно приїхав до Одеси.

Андрій Гамбург, заступник єпископа німецької євангелічно-лютеранської церкви, відкриваючи служіння, звернув увагу на те, що тепер треба молитися про нове пробудження для християнських церков. «Щоби ми святкували сьогодні не тільки пробудження, яке відбулось 90 років тому, але і наше власне пробудження», - зазначив пастор.

Історик п’ятидесятницього руху Володимир Франчук розказав про подвиг Івана Воронаєва, який приїхав до Одеси із США у 1921 році і заснував першу слов’янську церкву християн віри євангельської в Одесі.

Конференція_Пробудження3.jpg«Іван Воронаєв приїхав до Одеси із США, хоча він ніколи не був американським громадянином. Він народився і жив у Росії, але був вигнаний із царської Росії за проповідницьку діяльність. Після 8 років життя в Америці, Воронаєв приїхав в Одесу. Після того Одеса стала столицею справжнього пробудження: протягом наступних 8 років відносної свободи були відкриті близько тисячі п’ятидесятницьких церков від центру Одеси і до Далекого Сходу: на Кавказі, у Ташкенті, Киргизстані та інших регіонах. От чому Одеса для нас, п’ятидесятників, що живуть у пострадянських країнах, настільки важлива, що ми святкуємо цей ювілей саме тут», - розповів Володимир Франчук.

Історик також додав, що Воронаєва засудили до розстрілу 2 листопада 1937 року, у 20-ту річницю Радянського Союзу. І зустріч в цьому історичному місці у 20-ту річницю незалежності України є символом свободи, яку ми маємо сьогодні.

«Церква сильна своєю спадкоємністю і нам варто памятати наших наставників і переймати їхню віру, виконуючи біблійну настанову: пам’ятати весь шлях, яким вів нас Господь», - сказав він, цитуючи Святе Письмо.

На завершення урочистого відкриття служителі всіх церков звершили спільну подячну молитву.

Конференція_Пробудження5.jpg

Конференція_Пробудження4.jpgПраво перерізати стрічку організатори доручили найстаршому учасникові конференції, єдиному серед присутніх, хто за свого життя ще бачив Івана Воронаєва – Павлові Миколайовичу Доброгорському, сину одного із перших благовісників об’єднання церков ХВЄ, розстріляного у 1935 році.

Після відкриття у кірсі урочисті продовжились у центральній церкві ХВЄ.

У конференції беруть участь делегати із багатьох країн світу. Вже прибули гості з Карелії, Киргизстану, Австралії, США. Також тут чекають гостей із Бразилії, Аргентини, Парагваю, Уругваю, Канади та інших країн. Всього очікується участь понад 400 делегатів.

Як раніше повідомляла РІСУ, у рамках конференції «Пробудження 90» в Одесі відбудеться низка заходів. Зокрема, 11 вересня тут відкриють пам'ятник християнам, які загинули за віру в роки радянських репресій. Пам'ятник виконаний у формі скелі висотою 2,5 метри, в центрі якої висічений бюст місіонера Івана Воронаєва, засновника одного з найчисленніших протестантських рухів в Україні та країнах СРСР, який був розстріляний в Сибіру в 1937 році. У руках Воронаєв тримає Біблію – вірність цій книзі стала для нього «вироком».

Під час ювілейної конференції в Одесі також відкриють музей-експозицію документів, фотографій, копій протоколів допитів та інших розсекречених паперів КДБ. Це єдина у своєму роді експозиція, що представляє раніше засекречені документи, зібрані в архівах України, Росії та інших пострадянських країн.

Делегати конференції «Пробудження» також побачать «Музей під відкритим небом» і репродукцію старозавітній скинії Давидової, виготовлену як точна копія оригінальної скинії, зменшена удвічі. Гості конференції зможуть відвідати святковий концерт в одеському Театрі опери та балету, взяти участь в екскурсії «Слідами Івана Воронаєва» у супроводі історика Володимира Франчука та поринути в епоху 20-х рр.. минулого століття, глянувши на Одесу очима наших предків.

В рамках конференції також буде презентовано нову книгу професора Володимира Франчука «ПРОБУДЖЕННЯ: Від центру Одеси до окраїн Росії», виданої напередодні. Як розповів на прес-конференції автор, книга нараховує 650 сторінок і 244 історичні фотографії.

Організатором конференції є міжнародний християнський центр «Пробудження» (єпископ Петро Сердіченко, один із послідовників служіння Івана Воронаєва) за підтримки багатьох церков Одеси та міської влади.