Як святкують Різдво в Луганську

Як святкують Різдво в Луганську - фото 1
У Луганську представники різних конфесій почали відзначати Світле свято Різдва ще в грудні, завершаться ж заходи традиційно до свята Хрещення Господнього (Святого Богоявлення) 19 січня.

Чарівна «шопка»

Відкрили низку заходів римо-католики, які зустріли свято в ніч з 24 на 25 грудня 2012 року. Римо-католиків у Луганську мало, але храм Різдва Пресвятої Діви Марії не пустує. Часті гості тут студенти-іноземці, які прибули в Україну з далекого зарубіжжя, зокрема, з Нігерії та Індії.

Римо-католицька шопка

Урочисте Богослужіння очолив настоятель церкви Різдва Пресвятої Діви Марії ксьондз Гжегож Рапа. У 2013 році виповнюється 20 років, як цей польський священнослужитель приїхав на луганську землю. І всі ці роки, незважаючи на неймовірні труднощі, насамперед, фінансові, він з честю несе свій тяжкий пастирський хрест. Довгі роки Гжегош Ропа був єдиним священнослужителем РКЦ. Сьогодні йому допомагають ще два священнослужителі, а також дві черниці. Зараз у храмі ведеться три служби, які розділені за часом: одна — російською мовою, друга — англійською і третя — французькою мовою.

Ось і цього разу все було, як і годиться: і Святвечір, і Різдвяна меса. Різдвяні богослужіння відбуваються три рази: опівночі, на світанку і вдень, що символізує Різдво Христове в лоні Бога Отця, у лоні Богоматері і в душі кожного християнина. Ну і звичайно ж, було переломлення «різдвяного хліба» — особливих прісних облаток, а на наступний день діти показали сценки з Біблії.

ксьондз Гжегож Рапа.

Ми зустрілися з о.Гжегожем Ропою вже після римо-католицького Різдва, і він, незважаючи на радикуліт, що прихопив його, вділив нам доволі багато часу. Слухали цього мудрого пастиря і прекрасного оповідача з задоволенням, заодно відзначивши про себе його делікатність, відкритість і толерантність, яких часто не вистачає представникам інших церковних конфесій. Потім він показав нам традиційну «шопку» — біблійну сцену народження Спасителя. Як відомо, згідно з католицькою традицією (ще з XIII століття, з часів святого Франциска Ассизького), в костелах на честь Різдва Христового встановлюється макет печери, стайні з фігурками Святої родини, пастухів і трьох королів, які прийшли поклонитися народженому Ісусові ... Польською мовою така сценка називається "шопка". До слова, подивитися було на що. Це чудо: ясла з Немовлям Ісусом, фігурки людей і тварин, дзюркотлива вода ... Зазвичай «шопки» створюються для дітей, які милуються ними, але й дорослі із задоволенням дивляться: можливо, це привід замислитися про вічне, а може, шанс повернутися у власне дитинство.

Луганська єпархія УПЦ (МП) святкує Різдво з новим владикою

У 2012 році важливою подією для православних Луганської єпархії Української Православної Церкви (МП) стало призначення нового владики — високопреосвященнішого Митрофана, архиєпископа Луганського і Алчевського. Напередодні свята було оприлюднене Різдвяне послання владики Митрофана духовенству, чернецтву і всім вірним чадам Луганської єпархії Української Православної Церкви. У ньому є добрі слова про попередника і оцінка православного життя в регіоні.

Владика Митрофан

«Святкуючи подію Різдва Христового, ми з благоговінням і сердечною любов'ю дякуємо Господу за Його великі благодіяння, явлені роду людському і нашій Луганській єпархії в минулому 2012 році, який був ознаменований багатьма важливими подіями церковного життя... Закликаю всіх докласти максимум зусиль до того, щоби наша єпархія і надалі облаштовувалась і збільшувалася як кількісно, так і якісно. Нехай Господь заступництвом Преблагословенної Діви Марії допоможе нам усім у цій творчій праці на благо Святої Матері Церкви», — наголошується у Різдвяному посланні.

Владика Митрофан

У ніч з 6 на 7 січня 2013 року владика Митрофан здійснив у кафедральному Свято-Петро-Павлівському соборі Різдвяні богослужіння — Велике Повечір'я, Утреню і Божественну Літургію св. Василія Великого. Його Високопреосвященству співслужило духовенство собору. Правлячий архиєрей оголосив Різдвяне послання Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила архипастирям, пастирям, дияконам, чернецтву і всім вірним чадам Російської Православної Церкви. Після закінчення богослужіння владика Митрофан звернувся до віруючого народу з архипастирським словом, у якому привітав усіх, що молилися в храмі, з великим святом Світлого Христового Різдва.

Подарували свято дітям

Святкування Різдва у православних незмінно пов'язане з наданням допомоги дітям, страждучим, хворим і починається в День святого Миколая.

На честь свята Угодника Божого Святителя і Чудотворця Миколая з благословення правлячого архиєрея, преосвященніший Никодим, єпископ Ровеньківський, і інші представники єпархії відвідали Луганський обласний дитячий будинок № 1. До уваги гостей вихованці дитячого будинку представили святкову програму, присвячену дню пам'яті святителя Миколая. Владика Никодим подякував діткам за гостинний прийом, цікаву виставу і побажав, щоб у житті кожного з них було якомога більше таких же світлих і радісних моментів, щоб діти любили Угодника Божого Чудотворця Миколая і частіше зверталися до нього у своїх щирих дитячих молитвах.

Владика Никодим у дитячому будинку

Між тим, сам владика у свято Святителя Миколая Чудотворця побував у Кіровську, де відзначався престольний день Свято-Миколаївського храму. Запросив його благочинний Стахановського округу прот.Валерій Мартинюк. Вихованці недільної школи вітали владику віршованою постановкою, присвяченою життю і праці Святителя Миколая Чудотворця. Владика подякував дітям і вручив їм пам'ятні подарунки. За Божественною літургією Його Високопреосвященству співслужили благочинний і духовенство Стахановського округу.

Владика Никодим у дитячому будинку

Крім того, представники Луганської єпархії побували на дитячих святах. Зокрема, 27 грудня в Луганську відбувся новорічний ранок для дітей з обмеженими можливостями. Незвичайне свято зібрало близько півсотні дітей з інвалідністю, а також їх батьків. Незмінний організатор таких зустрічей — голова Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу — Схід» Тетяна Баранцова. Разом зі своїми друзями і помічниками Тетяні вдалося влаштувати яскраве новорічне свято для дітвори, що запам’яталося надовго. М'які іграшки та солодощі — подарунки для діточок — збирали всім миром: постаралися студенти Далівського університету, Луганського національного університету ім. Т.Шевченка, співробітники обласної бібліотеки ім. М.Горького, школярі Луганська. Не залишилася осторонь і Церква. Добрі слова, благословення та вітання з Новим Роком та Різдвом Христовим висловив представник Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря архимандрит Варлаам. За словами Тетяни Баранцової, Луганська єпархія завжди надає посильну допомогу дітям-інвалідам.

новорічний ранок для дітей з обмеженими можливостями

Ось що розповів про святкування Різдва керівник Інформаційного відділу Луганської єпархії протоєрей Олександр Авдюгін:

— Богослужіння відбуваються у всіх храмах Луганська. Починаючи з 5 січня і закінчуючи хрещенням Господнім, практично щодня відбуватимуться служби. Крім того, в БК ім. Леніна 12 січня о 12:00 пройде різдвяна Архиєрейська ялинка з подарунками для дітей. Не залишиться без уваги жодна медична установа, тобто ми відвідаємо всі лікарні. Священики також підуть з проповіддю, молитвами й подарунками в усі пенітенціарні установи Луганської області. Правлячий архиєрей, Високопреосвященніший Митрофан, архиєпископ Луганський і Алчевський, буквально вимагав, щоб без наших відвідин та участі не залишилося жодного будинку перестарілих, жодного дитячого будинку, жодної лікарні. Практично вже все розписано, де, коли і куди йде який священик. Крім того, в багатьох куточках області пройдуть різдвяні концерти. Наприклад, у Ровеньках концерт відбудеться 10 січня, в Алчевську — 13 січня. Це будуть загальноміські заходи, в яких беруть участь вихованці недільних шкіл, зведені хори храмів міст, парафіяни. Вхід вільний. Такі концерти — наша традиція, на них збирається дуже багато людей. 8 січня плануємо відвідати всі будинки перестарілих Луганської області. Також відвеземо подарунки дітворі в будинки-інтернати.

8 січня в Луганську, ТЦ «Аврора» — Всеукраїнська акція «Різдвяний флешмоб-2013». Захід, присвячений святкуванню Різдва Христового, проводиться вже третій рік за ініціативою Синодального відділу УПЦ (МП) у справах молоді разом з єпархіальними молодіжними відділами та молодіжними православними організаціями.

Під час акції учасники православних молодіжних об'єднань співатимуть різдвяні колядки, організовуватимуть театралізовані міні-виступи за Біблійним мотивами.

Послання Urbi et Orbi почули в Луганську

Греко-католики на Луганщині довгий час були під забороною. Та й зараз нелегкі часи: луганська влада не чує українських греко-католиків. Луганська міська рада багато років не може вирішити питання про виділення земельної ділянки під будівництво греко-католицького храму.

Храм УГКЦ «Царя Христа» розташовується в східній частині міста

Храм УГКЦ «Царя Христа» розташовується в східній частині міста, у приватному секторі. Спочатку будинок і ділянку купувала родина священика, проте згодом його довелося пристосувати під храм, де і проходять служби. Громада греко-католицької церкви «Царя Христа» налічує близько 60 парафіян. Всього в Луганській області існує чотири греко-католицькі центри: в Луганську, Красному Лучі, Антрациті та Кремінній.

«Ми рахуємо наших парафіян по-іншому, ніж інші Церкви. Ми рахуємо тих, хто дійсно приходить до храму щонеділі і на свята. Греко-католиків на Луганщині дуже багато, але вони розпорошені. Традиційні греко-католики Західної України були виселені зі своєї землі, відбули ув'язнення і не могли повернутися назад додому. Багато з них приїхали на Донбас після різних термінів ув'язнення. Ми знаємо, що на цій території є багато греко-католиків, але це великі простори, і у нас поки немає можливості дійти до кожного з них», — пояснюють священнослужителі.

Богослужіння у греко-католицькому храмі

Разом з тим, є надія на краще, і багато в чому це пов'язано з минулорічним візитом Глави Української Греко-Католицької Церкви Патріарха Святослава (Шевчука) в Луганськ. Його візит був приурочений святкуванню 10-річчя становлення Донецько-Харківського екзархату. Владика Святослав зустрічався з керівниками міста й області, просив допомоги з виділенням земельної ділянки, ті обіцяли допомогти.

До слова, Патріарх Святослав уже бував в Луганську, але 20 років тому. Тут він служив фельдшером в окремому батальйоні аеродромного обслуговування Луганського вищого військового авіаційного училища.

Різдвяну службу в храмі «Царя Христа» проводив о.Михайло Ющишин. Все було, як і належить, у суворій відповідності до канонів. Святий отець особливо підкреслив, що для українських греко-католиків цей рік — рік Віри. Він зачитав традиційне Різдвяне послання Папи Римського Бенедикта XVI Urbi et Orbi ("Місту і світу"). По закінченні служби о.Михайло Ющишин сповідав парафіян, а інші ще довго співали колядки.

На сьогоднішній день цей храм, можливо, один з небагатьох, якщо не єдиний в Луганську, де Божа служба відбувається українською мовою, де парафіяни, нікого не соромлячись, говорять рідною, українською мовою. Сюди ходять люди, відомі в Луганську своєю активною проукраїнською позицією. Зрештою, не тільки вони, тут звичайні люди, які пам'ятають свою віру, своє коріння. До слова, в День Різдва о.Михайло Ющишин освятив прекрасні вітражі, придбані і встановлені завдяки внеску парафіян і добрих людей. Було приємно бачити серед віруючих дітей. І що дивно, навіть маленькі діти вели себе досить спокійно. Це означає, що вони часто бувають тут з батьками.

Богослужіння у греко-католицькому храмі

Будучи в храмі «Царя Христа», ми хрестилися, як уміємо, — справа наліво, молилися, як звикли, іноді перешіптувалися російською, але ніхто не зробив нам зауваження. Толерантність і розуміння — ось, мабуть, найголовніші характеристики цієї парафії.

Різдво у протестантів

Багато з протестантських церков, як і Римо-Католицька Церква, святкують Різдво Христове 25 грудня за сучасним григоріанським календарем, однак частина протестантів відзначає Різдво двічі: і 25 грудня, і 7 січня.

Українська християнська євангельська церква в Луганській області представлена ​​двадцятьма релігійними організаціями, що діють на підставі державного свідоцтва про реєстрацію, а також інших статутних документів. Сьогоднішня церква «Слово життя» в Луганську — це громада, яка динамічно розвивається, об'єднує сотні посвячених християн з усіх районів Луганська і його передмість. Старшим священнослужителем церкви є пастор Олександр Данилевський, який також несе служіння єпископа Луганського обласного управління Української християнської євангельської церкви. Офіційний сайт церкви «Слово життя» повідомляє, що в різдвяні дні, а саме 11-12 січня, у Луганську спеціально для підлітків відбудеться конференція «Юність з Богом». У програмі конференції не тільки ток-шоу, парубочий— і дівич-вечір, матрац-хол, фінгерборд, гонки на радіокерованих машинках, але й дуже серйозний семінар для служителів підліткам, а також два богослужіння. Завершить конференцію творчий вечір з командою «Дизель».

Між тим, луганські баптисти — представники Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів — готуються до свята. Так, напередодні Різдва ЕХБЦ «Шлях порятунку» спільно з представниками влади провели новорічне свято для дітей з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. На свято прийшли більше 50 дітей зі своїми батьками. Присутні переглянули лялькову виставу за мотивами казок зарубіжних авторів, а потім артисти розважали дітей веселими конкурсами та іграми. По завершенні свята кожна дитина також отримала різдвяний подарунок.

Різдво — одне з головних християнських свят, встановлене на честь народження Сина Божого Ісуса Христа від Діви Марії. Однак у народі він все більше втрачає своє сакральне значення. У цьому зв'язку є досить цікаві думки про комерціалізацію свята. Ось що написав у своєму блозі про Різдво пастор церков євангельських християн-баптистів Луганській області Сергій Мороз.

«Зовсім недавно, якихось два десятки років тому, ми, віруючі, бурхливо раділи тому, що слово" Бог "почало писатися з великої літери, а свята Різдва і Великодня отримали статус державних. Потім, переживаючи суперечливі почуття, спостерігали за державними мужами, які стоять на християнські свята в храмі зі свічками в руках. Поступово до цього звикли. Знадобилося зовсім небагато часу, щоб бурхлива радість з приводу визнання державою Різдва, Великодня і Трійці державними святами, змінилося розчаруванням: номінальне християнство, виявляється, не здатне проникати в суть свята.

І нам важко зрозуміти людей, які говорять про нюанси дванадцяти різдвяних страв більше, ніж про народження Немовляти. Більше про те, коли варто йти на цвинтар і коли розговлятися, ніж про воскреслого Спасителя, більше дбають про те, якими травами та гілками прикрасити оселю, ніж про саме зішестя Духа і Трійцю, відповідно.

І нам, віруючим, сьогодні боляче дивитися на людей, що живуть навколо нас і радіють не Різдву як такому, а ще одному вихідному дню в житті, можливості отримати або, в кращому випадку, подарувати подарунки. Ну і доброго приводу наповнити свої келихи аж ніяк не фруктовим соком.

Сьогодні ми з тривогою спостерігаємо дивні тенденції секуляризації в західних країнах, де свято Різдва вже майже і не пов'язують з Христом, а навпаки, перетворюють його просто в зимове сімейне свято. Схоже, що ця тенденція поширюється і в нашій слов'янській культурі.

... І як же хочеться праведній душі християнина, щоб Христос не тільки народився в наших серцях, до чого ми закликаємо своїх близьких і ближніх, але ще й зростав у них в міру повного віку. І щоб ми ставали з вами все більш схожими на свого Вчителя і Господа, Різдво Якого святкуємо в ці дні», — пише Сергій Мороз.

Фото авторів та іподиякона Георгія

Діана СТЕШЕНКО, Володимир ЛЕРМОНТОВ