В Івано-Франківську Глава УГКЦ взяв участь у відзначені 130-річчя першої згадки про Духовну семінарію

19.11.2023, 14:20
Католики
В Івано-Франківську Глава УГКЦ взяв участь у відзначені 130-річчя першої згадки про Духовну семінарію - фото 1
19 листопада Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав прибув до Івано-Франківська. У Духовній семінарії імені Йосафата він очолив Божественну Літургію з нагоди 130-літнього ювілею від першої згадки про заснування закладу, 400-річчя мученицької смерті священомученика Йосафата та 380-ої річниці його беатифікації.

Про це Галку інформує Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Цього дня у семінарійній каплиці відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава УГКЦ Святослав. Йому співслужили Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Єпарх Коломийський Владика Василій Івасюк.

Патріарх виголосив проповідь, у якій роздумував над образом Христа як джерела життя. Блаженніший Святослав пояснив значення слів «Не бійся, тільки віруй» у житті кожного християнина.

«Не бійся, тільки віруй — ці слова сьогодні по-особливому резонують у серцях українського народу, який переживає війну. Ми всі боїмося, адже кожного дня мусимо навчитися жити у небезпеці смерті. Кожної хвилини, чи то в Києві, чи в Запоріжжі, чи у Франківську — ми мусимо бути готовими духовно у своєму серці, аби стати перед обличчям Бога».

«Як трепетно ці слова “не бійся, тільки віруй” промовляють до наших Воїнів під Авдіївкою і лунають до мами чи дружини, яка боїться за свого сина чи чоловіка, який воює на фронті, і чекає вістки, що він живий. Але вірити — означає бути здатним торкнутися джерела життя. Бо тільки той, хто вірує, може пережити дотик до оздоровляючої та воскрешаючої сили. Для того щоби перемогти хворобу та пройти всі етапи реабілітації потрібно мати силу духа, яку можна зачерпнути лише тоді, коли хтось увірує, що Христос є джерелом його життя. Бо тоді, коли я маю доступ до Нього, я є непереможним і можу перемогти все — навіть власну хворобу і неміч».

Блаженніший Святослав зазначив, що постать святого Йосафата вже давно вийшла за межі одного народу. Його віра сповнила його такою силою, що сформувала обличчя, ідентичність, чотирьох народів саме у той час, коли формувалися європейські нації у 17 столітті:

«Тому святого Йосафата вшановує не тільки Україна, але й Литва, Польща, білорусь. Сила поштовху віри того чоловіка, який відкрив для своїх людей доступ до джерела життя, сформувала історію Східної Європи, історію єдності між християнами на цих землях».

«Тому, дорогі брати, перед вами стоїть завдання саме у семінарії навчитися торкати Христа. Не просто прочитати про нього у мудрій книжці. Не просто почути із розповідей, але бути подібним до тої жінки, яка сказала: “Хоча б краю одежі Його торкну і стану здоровою”», — резюмував Предстоятель.

Опісля цього Глава УГКЦ підкреслив, що завершивши семінарію хлопці мусять бути тими, хто не просто говорить про Христа, а несе Його людям: «Проповідь — означає відкрити доступ до Отця через Сина, силою і діянням Святого Духа, як це каже нам сьогодні апостол Павло».