"2020 рік - це "ковідний" рік, в який Церква навчилася жити по-новому, - Глава УГКЦ на Живому ТБ

16.12.2020, 19:05
Католики
"2020 рік - це "ковідний" рік, в який Церква навчилася жити по-новому, - Глава УГКЦ на Живому ТБ - фото 1
"Про свої враження від 2020 року Глава УГКЦ розповів у програмі «Відкрита Церква» з Блаженнішим Святославом сьогодні на Живому ТБ.

"2020 рік - це рік ковідний, під час якого ми всі змушені були навчитися молитися, діяти і чинити діла милосердя в незвичний для нас спосіб. Ця пандемія заторкнула усіх мешканців Земної кулі. Коли чуємо про пандемію, концентруємося не лише на різних медичних аспектах, але й на соціально-економічних наслідках. Йдеться про рецесію світової економіки. Бачимо також, що відбуваються певні політичні зміни. Пандемія вплинула і на вибори. Ми до кінця ще не можемо зрозуміти всіх її наслідків. Це питання вийде за межі 2020 року. Хочу, сподіватися, що коли ми будемо говорити про постпандемійний світ - це буде кращий світ. Важливо, щоб ми усвідомили, що це був унікальний шанс для нас усіх жити у новому світі", - резюмував Глава УГКЦ.

Патріарх Святослав також назвав 2020 рік - роком нових викликів для Церкви загалом і для УГКЦ зокрема:

"УГКЦ пережила кризу своєї ідентичності. Місія священика полягала у цьому році не тільки у провадженні богослужіння. Наші пастирі навчилися по-новому бути поруч з вірними, збирати їх на молитву в онлайн. Пандемія вразила саме серце Церкви, бо священики вимушені були закликати людей не приходити до храмів. Священики навчилися по-новому комунікувати з вірними. Ми навчилися усі працювати і спілкуватися в онлайн. Слухати, розуміти, помагати і організовувати заходи в онлайн. Ми навчилися по-новому відчути себе членами глобальної Церкви.

Ми також навчилися відстоювати права Церкви, проводити Богослужіння у пандемію з дотриманням усіх санітарних норм, доказуючи державі, що Церкви не є небезпечним місцем для зараження. Ми мили храми, дезінфікували, дотримувалися усіх санітарних вимог. І держава накінець повірила, що Церква - партнер у досягненні нових стандартів забезпеянння здоров'я людей".

Онлайн-зустріч Блаженнішого Святослава з журналістами