"Де голос УПЦ МП: ні звернення щодо загрози війни, ні заклику до молитви за мир", — о. Андрій Дудченко

"Де голос УПЦ МП: ні звернення щодо загрози війни, ні заклику до молитви за мир", — о. Андрій Дудченко - фото 1
Колишній клірик УПЦ МП, а сьогодні протоєрей ПЦУ, відомий богослов, публіцист о. Андрій Дудченко піддав критиці мовчання єрархів та духовенства УПЦ МП щодо загрози російського вторгнення в Україну.

Свою позицію протоєрей висловив на сторінці у Фейсбук:

"Я не те щоб нагнітати, я правда не розумію: чому у цій цій ситуації мовчить УПЦ Московського Патріархату? Я все чекав, що на офіційному сайті з'явиться якщо не звернення щодо загрози, то хоч би заклик до посиленої молитви за мир.

Іноді мовчання промовистіше за слова. Або вони впевнені, що нічого не буде?

Ті троє, хто не встав у Раді кілька років тому, бо нібито за мир, - де ваша позиція сьогодні?
Якщо мовчать ієрархи, чому всі інші, як у рот води, набрали? Де голос проукраїнського крила УПЦ МП (а таке є, повірте мені, далеко не всі проукраїнські з'єдналися з ПЦУ). Невже за ці роки начальство зуміло так залякати священиків?".

Отець Андрій Дудченко також поширив Молитву за Україну у час нашестя ворогів:

Господи Боже наш, Ти Бог Єдиний на небесах і на землі, Ти володієш усіма царствами й народами, в руках Твоїх міцність і сила, й ніхто опиратися Тобі не може. Ти сидиш на херувимах і Тебе безперестанно оспівують серафими, тож що може проти Тебе людина? Приклони, Господи, вухо Твоє й почуй; споглянь очима Твоїми й побач злі наміри ворогів наших. Віримо, що Ти один Милостивий і Сильний, і можеш позбавити нас від рук їхніх. Ти зберіг раба Твого Давида від руки сильного, вкотре показавши, що сила Твоя в немочі звершується, і прийняв журбу серця Єзекії, подавши йому продовження років життя. Подай же мир і спокій боголюбивому народові нашому, й не віддай нам за гріхи наші. Бо пам’ятаємо слова Спасителя – Єдинородного Сина Твого й Господа нашого Ісуса Христа: «Всі, хто взяв меч, від меча загинуть». Тож не на зброю нашу, а лише на Тебе надію покладаємо, силу Твою відаючи. Ти твориш чудеса, від Тебе перемога й поразка. Даруй Україні нашій мир глибокий і непорушний, від війни та нашестя супротивників оберігаючи, й усе благе на користь душевну й тілесну подаючи. Бо Ти є Бог милості, Цар миру й Спаситель душ наших, і Тобі славу возсилаємо, із Єдинородним Твоїм Сином та Святим Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Амінь.

'Де голос УПЦ МП: ні звернення щодо загрози війни, ні заклику до молитви за мир', — о. Андрій Дудченко - фото 87108