Блог Олени Мокренчук. З погляду вічності..._image

Блог Олени Мокренчук. З погляду вічності...

Створений оброблювати Сад - і проклятий на оброблення землі: і це все Адам

10.01.2020, 16:15

Як ви ставитесь до роботи? Тих, хто вважає роботу прокляттям і наслідком гріхопадіння ("в поті лиця свого будеш їсти хліб свій"), мушу здивувати: Бог від початку створив людину і помістив її в раю "оброблювати (рос. "воздельівать") сад Едемський". Бог створює людину і доручає їй роботу - а потім карає її за гріх і проклинає її роботою. То в чому ж різниця?

Як ви ставитесь до роботи? Тих, хто вважає роботу прокляттям і наслідком гріхопадіння ("в поті лиця свого будеш їсти хліб свій"), мушу здивувати: Бог від початку створив людину і помістив її в раю "оброблювати (рос. "воздельівать") сад Едемський".

Цікаво, так? Бог створює людину і доручає їй роботу - а потім карає її за гріх і проклинає її роботою. То в чому ж різниця?

Виявляється, все дуже просто. В перекладах то непомітно, а в оригіналі робота творча і робота механічно-фізична мають різні означення. І в раю Адам отримав благословення саме роботи творчої, яка ріднила його з Богом-Творцем, вивільняла в ньому енергію творчого змінення світу. Після гріхопадіння ж він отримав прокляття важкої фізичної праці, і що найгірше - праці без смислу, бо все зроблене в результаті такої роботи з плином часу неминуче руйнується, нищиться, гниє, ламається...

В принципі, наче все зрозуміло, так? Але, виявляється, є ще один момент. В саду Едемському Адам не просто займався творчістю, що вже саме по собі є приємним і благословенним. Він ПІЗНАВАВ цей світ. Не повірите, але у виразах "Адам пізнав Єву" та "Бог доручив Адаму обробляти (воздельівать) сад Едемський" вжито одне й те саме слово, яке означає проникнення глибоко всередину, розуміння процесів, буквально "довідатись, як це робиться". Власне, в українській слово "пізнання" також має ці обидва значення, закладені в корені "знати, знання".

Тобто, суть в тому, що Адам, перебуваючи в Едемі, мав доручення від Бога зрозуміти, як функціонує Боже творіння, розібратися з призначенням кожної речі та процесу, з'ясувати, як налагодити їх на самовідтворення та найраціональніше, найефективніше застосування.

Зізнайтеся, навіть ті, хто переконаний, що робота Адама в раю була благословенням, - ви ж теж часто замислювались над тим, скільки сил вона віднімала у Адама? Колись я чула навіть таку думку: Адам пізнав Єву як жінку лише на землі, після вигнання, бо в Раю був цілодобово зайнятий роботою по саду. Ну там дерева обкопував, розсаджував квіти, годував тварин, пташкам гніздечка лагодив... Уявіть, як він наморювався! Тож не дивно, що Єва часто лишалась сама і від нудьги ладна була навіть з плазунами розмовляти ))))

Виявляється, все не так. Нічого Адам не копав, і в якості поліцейського по саду теж не бігав. Він ПІЗНАВАВ ПРОЦЕСИ. Тобто, практично займався тим, чим наші науковці зараз: спостерігав за творінням, з'ясовував закладені в його функціонування принципи і налаштовував його на безперебійне самовідновлюване функціонування! І, в принципі, як показує життя, робив він це до гріхопадіння доволі непогано.

Отож, варто з'ясувати для себе дві основні речі.
Перше: людина створена не копати, а ДУМАТИ. Весь прогрес людства в тому і є, щоб ЗРОЗУМІТИ принцип процесів у природі і суспільстві, щоб налагодити їх на ефективне та самовідтворюване функціонування і вчасно скоригувати їх при зміненні оточуючої ситуації.
Друге: не хочеш думати - копай. Не хочеш все життя копати - починай думати.

Бажаю всім нам в новому році навчитися ДУМАТИ і РОЗУМІТИ. З Новим роком!!!