Майдан - 2004 був перш за все духовним явищем, - голова правління Інституту релігійної свободи

Майдан - 2004 був перш за все духовним явищем, - голова правління Інституту релігійної свободи - фото 1
Представники українських Церков вийшли на Майдан у 2004 році з різних причинах, але жоден з Церков не порушила законодавство і не втручалася політику.

ZAYETS.jpgТак вважає Олександр Заєць - голова правління Інституту релігійної свободи. За його словами, не в останню чергу завдяки представникам релігійних конфесій акції протестів у ті дні пройшли мирно і без кровопролиття.

«Представники Церков зробили вагомий внесок у те, щоб цей суспільний протест проти неправди та фальшування вибору людей відбувався мирно та без насилля», - сказав він у коментарі для РІСУ.

«Слід зауважити, що представники конфесій не порушували чинного законодавства України, оскільки вони не вели агітації та не втручались у політичний процес, а фактично задовольняли духовні потреби зневірених громадян. У цьому контексті варто згадати різні духовно-молитовні заходи, зокрема спільну молитву «Отче наш», яка прозвучала зі сцени на Майдані на різних мовах – українською, російською, польською, латиною, англійською тощо – та мала потужний об’єднуючий фактор», - додав Олександр Заєць.

На думку голови правління Інституту релігійної свободи, Майдан-2004 перш за все був духовним явищем, а його плодами українці ще довго будуть користатися.

«Майдан 2004 року перш за все був не політичним, а духовним явищем. Через цей феномен суспільство і багато людей змінилися, стали вільними або більш вільними у власних думках і світогляді, змінилося їх ставлення до влади та до власної гідності. Насіння, засіяне Майданом, попало глибоко у душі дітей, молоді, людей середнього та похилого віку, тому його паростки та плоди з часом будуть проявлятися у суспільстві все більше і більше», - наголосив правозахисник.

У той же час Олександр Заєць нейтрально оцінює можливість повторення цього феноменального явища у найближчій перспективі.

«Навряд чи можливе саме таке повторення подій, як дехто прогнозує. Водночас у суспільстві є очікування подальших змін на краще, утвердження демократичних свобод, поваги влади до волі народу та цінності кожної людини. Час покаже як це буде відбуватись насправді, але якщо взяти до уваги те, що у Творця немає копій, а лише оригінали, то ми можемо стати свідками нових суспільних трансформацій», - підкреслив голова правління Інституту релігійної свободи.