В Сумах дитячі ігри стали причиною міжконфесійного конфлікту

30.05.2012, 09:34
В Сумах дитячі ігри стали причиною міжконфесійного конфлікту - фото 1
Сумські баптисти звинувачують владу та представників Української Православної Церквої (Московського Патріархату) в протидії проведенню свята для дітей.

Сумські баптисти звинувачують владу та представників Української Православної Церквої (Московського Патріархату) в протидії проведенню свята для дітей.

З 28 травня по 8 червня сумська церква Благодаті, котра входить до Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів, збиралася проводити в різних куточках міста дитячі розважально-просвітницької заходи «Веселий майданчик».

Діти із волонтерами граються в
Діти із волонтерами граються в "кішку-мишку"

Окрім рухливих ігор та дитячих пісень, в програмі були заплановані бесіди за підручником «Основи християнської етики» для 5 класу. Теми бесід мали б бути такими: «Біблія про створення світу», «Людина — образ та подоба Божа», «Різдво Христове», «Дві заповіді любові», «Ісус Христос — Спаситель душі і тіла».

Як повідомив пресвітер релігійної громади Віктор Нечай, такі ігри та бесіди під час літніх канікул в Сумах вони проводять вже третій рік, багато сумчан про них знають і раніше у організаторів жодних проблем не виникало.

«Але цього року на майданчик, де ми готувалися розпочати свято, прийшли агресивно налаштовані люди, серед яких був, наприклад, священик Української Православної Церкви Московського Патріархату Максим Денисенко та представниця міської комісії сприяння додержанню законодавства про свободу совісті та релігійні організації Наталія Таранець. Вони не давали нам проводити захід і мотивували свої дії тим, що Церква не отримала дозвіл на проведення акції», — розповів він.

Щойно почалася бесіда, підійшла невідома жінка та почала викликати міліцію
Щойно почалася бесіда, підійшла невідома жінка та почала викликати міліцію

Виявилося, що Віктор Нечай подавав заяву про проведення заходів, але 23 травня виконавчий комітет заборонив їх проводити «у зв’язку з відсутністю письмової згоди батьків, дітей яких планується залучити до акції, та задля уникнення міжконфесійних конфліктів». Пресвітер подав заявку повторно і знову отримав відмову. У відмові сказано, що секретар Сумської міської ради та голова комісії сприяння додержанню законодавства про свободу совісті та релігійні організації Олексій Мовчан надав підписи близько 200 батьків, які не бажають, щоб їхні діти брали участь у зазначених заходах.

Коли Віктор Нечай втретє подав заявку, приклавши до неї близько 90 підписів батьків, все одно отримав відмову — комісія рекомендувала баптистам проводити свої заходи на території церкви.

Віктор Нечай в коментарі РІСУ наголосив, що він очікував подібних дій, після заяви Олексія Мовчана, яку той виголосив під час останнього засідання вказаної комісії. Зі слів пресвітера, чиновник сказав, що він особисто є прихожанином УПЦ (МП) й доки він очолює цю комісію, всіма засобами не дозволить «сектантам» проводити заходи в православному місті.

Того ж дня пресвітер написав скаргу в міську прокуратуру, також мав розмову з представниками Служби безпеки України, але подальші дії влади його не радують.

Доки діти граються, дорослі ведуть суперечку на тему віри
Доки діти граються, дорослі ведуть суперечку на тему віри

29 травня історія повторилася — волонтери баптистської громади намагалися провести в дворах житлових будинків ігри для дітей, але до них підходили люди, які чинили опір, викликали міліцію, голосно протестували. До кожного з ігрових майданчиків підходив о. Максим (Денисенко) та проводив бесіди з присутніми. Ось що він сказав у коментарі РІСУ на одному із них:

о. Максим Денисенко (зліва) пояснює свою позицію організаторам
о. Максим Денисенко (зліва) пояснює свою позицію організаторам

«Я тут тому, що представники релігійної організації проводять акції, які обурюють жителів міста Суми. Дії цієї організації дуже схожі на вербовку дітей в церкву Благодаті під виглядом ігор, подарунків. Людей запрошують на проведення акції, не повідомляючи їм, що організатор — релігійна організація. До того ж для проведення публічних заходів релігійного характеру необхідно взяти дозвіл виконавчого комітету. Виконавчий комітет заборонив церкві Благодаті проводити ці акції, але вони, порушуючи закон, проводили їх 28 травня, тепер проводять 29 травня. Бачачи ці кричущі дії, я, як житель міста, не можу стояти осторонь. Я приходив на акцію та інформував жителів про те, що акція заборонена, зачитуючи відповідні офіційні документи. Але зіткнувся з агресією організаторів. Моя мета одна — ознайомити жителів та їх дітей про те, що акції заборонені й що вони спілкуються із релігійною організацією. В цій справі я не самотній — мене підтримують однодумці — більше 20 чоловік вирішили долучитися та інформують людей разом зі мною».

Така агітація поширена в Сумах
Така агітація поширена в Сумах

В той же час нас оточили діти, і коли священик та інші дорослі пішли, стали навперебій розповідати, що ігри їм дуже сподобалися і що вони не розуміють, чому дорослі їх перервали та не дають більше гратися. Діти запевняли, що їх ніхто не вербує і волонтери розповідають про те, як бути хорошими.

За іграми дітей спостерігають дорослі, які до цього
За іграми дітей спостерігають дорослі, які до цього намагалися завадити їм гратися з волонтерами

В свою чергу Віктор Нечай не збирається здаватися і заявляє, що заходи для дітей будуть продовжуватися: «Я вже давно християнин, зазнав переслідувань за часів Радянського Союзу і не боюся. Що вони зроблять проти Божої справи?»

Ірина СТЕГНІЙ