• Головна
  • Моніторинг
  • «Українська Православна Церква немає ніякого відношення до встановлення храму-намету, а тим більше до його демонтажу», — протоієрей Василій Русінка...

«Українська Православна Церква немає ніякого відношення до встановлення храму-намету, а тим більше до його демонтажу», — протоієрей Василій Русінка

17.05.2011, 15:16

Чи має якесь відношення до встановлення та демонтажу храму-намету в Маріїнському парку УПЦ, чи справді причина демонтажу не існує, та яка тепер доля громади наметового храму – редакція «Православія в Україні» звернулася за коментарем до представника Української Православної Церкви у Верховній Раді України протоієрея Василія Русінки.

15 травня відбувся демонтаж храму-намету на честь Олександра Невського, що стояв протягом 6 років навпроти Верховної Ради України в Маріїнському парку. У ЗМІ одразу з’явилася інформація, що вночі бульдозером було знесено храм та намети, в яких жили парафіяни, святині, мовляв, було закатано в землю, натомість вивезено 6 машин сміття, а на місці наметового храму створено штучний газон. Дехто це навіть порівняв із радянськими роками репресій, бо ніяких законних причин на демонтаж нібито не існує.

Чи має якесь відношення до встановлення та демонтажу храму-намету в Маріїнському парку УПЦ, чи справді причина демонтажу не існує, та яка тепер доля громади наметового храму – редакція «Православія в Україні» звернулася за коментарем до представника Української Православної Церкви у Верховній Раді України протоієрея Василія Русінки.

Днями співробітники КП «Київблагоустрій» та міліції демонтували наметовий храм коло будівлі Верховної Ради. За їх словами, підставою для демонтажу стало рішення суду. Отче Василію, прокоментуйте, будь ласка, яким було судове рішення, і чому органи влади все ж таки вдалися до «силоміцьких» методів?

— Мене, як представника Української Православної Церкви у Верховній Раді України, стосовно цих подій ніхто не ставив до відома. Також із судовим рішенням не знайомий, але хочу акцентувати увагу на тому, що КП «Київблагоустрій» попереджало настоятеля та громаду наметового храму про антисанітарний стан прилеглої території. Крім того, комунальне підприємство просило оформити наметовий храм як малу архітектурну форму у відповідних інстанціях Київської міської державної адміністрації.

Тому, якщо не було ніякої реакції з боку настоятеля та громади на зауваження «Київблагоустрію», то й не дивно, чому з’явилось таке рішення, а після цього відбувся демонтаж храму-намету на честь Олександра Невського.

— Чи піднімалось питання встановлення храму-намету Церквою у Верховній Раді, і яку позицію щодо його встановлення та демонтажу має Українська Православна Церква?

— Наразі мені невідомо, чи питання про наметовий храм піднімалося у Верховній Раді. Слід зауважити, що Українська Православна Церква взагалі немає ніякого відношення до встановлення храму-намету, а тим більше до його демонтажу.

З боку УПЦ не було ніяких офіційних заяв до державних інституцій щодо встановлення храму-намету навпроти Верховної Ради. Це право використовувала виключно громада, в якої силоміць відібрали храм у Тернопільській області.

— Отче Василіє, в останньому інтерв’ю для «Православія в Україні» ви згадували, що храм-намет навпроти ВР встановили після захоплення УПЦ-КП храму громади УПЦ в Тернопільській області і що він буде стояти до вирішення питання щодо повернення законного майна громаді. Чи вирішена сьогодні на законодавчому рівні ситуація з власністю громади УПЦ на Тернопільщині?

— Безперечно, питання щодо повернення захопленого майна, яке було незаконно відібране у громади УПЦ  (Свято-Троїцький храм у с. Рохманів) на Тернопільщині, залишається відкритим. Сьогодні ми ініціюємо зустріч із настоятелем  цього храму протоієреєм Олегом Сірком та громадою.

Будемо вивчати це питання досконаліше і юридично-правовим законним шляхом намагатимемось якомога швидше вирішити це на користь громади. Було б бажання — компроміс і порозуміння можна знайти завжди.

— Яка доля громади храму на честь Олександра Невського та його настоятеля?

— Вважаю, що настоятель та громада, як віруючі люди, не впадають у відчай і мають надію на милість Божу. Бо не в силі Бог, а в правді.

Щодо майна, то відомо, що ікони і все начиння з храму залишилося в парафіян.

— Наприкінці минулого року на нараді благочинних міста Києва було прийнято рішення збудувати храм на честь Олександра Невського в Маріїнському парку. Чи відомо сьогодні, де саме буде збудовано храм: на місці зруйнованого чи ні? І чи пов’язано це якось з наметовим храмом?

— Керуючись указом Президента України про реституцію церковного майна та відбудову зруйнованих храмів, дійсно таке рішення існує. На сьогодні вже є передпроектні пропозиції щодо відбудови знищеного храму на честь Олександра Невського. А також є деякі варіанти стосовно попереднього місця розташування самого храму, але всі ці питання ще мають бути узгоджені в законному порядку висновками та попередніми погодженнями з відповідними компетентними службами КМДА.