• Головна
  • Великопoсне Послання Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України...

Великопoсне Послання Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України

19.03.2013, 12:17

Улюблені у Господі Священнослужителі!
Дорогі браття і сестри!

Ще не так давно перебува¬ючи в духовній радості Різ¬двяних свят, ми не помітили, як з ласки Божої Свята Церква ввела нас в новий період жит¬тя, в період та час посту і мол¬итви, в період зміцнення духо¬вних сил та очищення, духо¬вного зроста¬ння та вдоско¬налення. Святий Великий Піст – це особливий час в житті кожного христи¬янина, адже це час для покаяння та про¬щення, очищення нашої душі і тіла. Це той особливий пе¬ріод, який дає нам можли¬вість ще більше наблизитись якомога ближче до святості, а відтак і до Бога.
 
Цей Піст називається Великим не тільки через те, що він найдовший серед інших постів в церковному році, але й то¬му, що підготовляє нас до великих сотері¬ологічних подій нашого спасіння – Роз¬п’яття та Воскресіння Господа нашого Іс¬уса Христа. Цей Великий Піст також явля¬ється самим древнім, про нього згадується в Канонах Святих Апостолів (69), а також в Канонах Першого та Сьомого Вселен¬ських Соборів, адже встановленний Церкв¬ою в наслідування сорокаденного посту Спасителя перед Його виходом на загальну проповідь.

Слід зазначити, що піст був вста¬новлений ще в раю самим Богом для Ада¬ма та Єви, забороною їм споживати з дер¬ева пізнання добра і зла, однак наші пра-батьки порушили цей піст за що були ви¬гнані з нього.
 Наслідком порушення посту Адамом та Євою стали смерть, хвороби, дисгармонія, війни, екологічні катастрофи, несправ¬едливість та ненависть... Однак Бог ніколи не хотів смерті і бід для свого творіння, а навпаки Він хоче, щоб вірний Йому нарід вийшов з рабського ярма смерті та гріха та перейшов до життя в єдності з Ним. Тому Святий Великий Піст – це той шлях перех¬оду від гріховного життя до життя з Богом та в Бозі. Піст – це час ми можемо глибше зазирнути в себе та побачити свої гріхи, не осуджуючи нікого крім самого себе, а тим що зробили нам зло простити і не від¬плачувати злом за зло. Саме завдяки посту та безперервній духовній боротьбі ми мож¬емо обміркувати наше життя і цим зак¬ласти добру основу для нашого духовного очищення та духовного вдосконалення.

Піст – це молитва тілом і душею. Ми не тільки маємо благочестиво молитись та творити добрі діла, але повинні також сво¬їм тілом засвідчувати, що не хлібом єди¬ним живе людина. Споживаючи пісну їжу та обмежуючи себе в їді, ми тим самим зміцнюємо нашу волю в боротьбі та про¬тистоянні з пристрасттями нашої душі. Че¬рез це Церква характеризує піст, саме як боротьбу з нашими пристрастями, а не як боротьбу з нашим тілом. Сам Господь дав нам приклад посту – постившись 40 днів перед початком Своєї Спасительної місії, особисто засвідчивши, що диявол з життя людини може бути вигнаний тільки по¬стом і молитвою. Піст і молитва – це ті два крила, які підносять нас до Бога, від зем¬ного до небесного.
 
Великопосні богослужіння являються духовною зброєю, яка має особливо допо¬могти нам в нашому духовному вдоскона¬ленні в ці дні Святої Чотиридесятниці. Свята Православна Церква завжди харак¬теризувалась своїм багатим зворушуючим богослужбовим життям, яке в дні Святого Посту стає ще більш та по особливому баг атим, а всі її богослужіння пронизані гли¬бокою духовністю та глибоким бого¬словським змістом. Тому кожен із нас має своїм обов'язком приймати участь в бого¬служіннях, безперервно в чистоті серця та спокої розуму підносити свої молитви до Господа, таким чином стаючи енергійним та дієвим членом Церкви – Тіла Христ¬ового. Яке буде наше відношення до По¬сту, таке і буде свідчення нашої прав¬ославності, тобто наскільки ми є правди¬вими, правильними і дійсними христия¬нами. Адже якщо ми не будемо старатись постити, якщо ми самі будемо ігнорувати нашу духовність, то як ми зможемо пода¬вати добрий приклад духовності та благо¬честивого життя оточуючим нас людям? Тому піст – це ще один шанс змінити наш спосіб життя, піднятись вище ще на один щабель нашого духовного зростання та до¬сконалості, зробити ще один крок та на¬близитись до нашого Творця.
 
Вся наша духовна боротьба спрямовані лише на одне – до покаяння, тобто зміни нашого шляху та образу мислення, спрям¬ування нашого розуму до Бога, зміни наш¬ого життя. Покаяння – це дорога до спа¬сіння. Отже, ми повинні докласти всіх на¬ших зусиль, щоб скористатись цією на¬годою – часом Великого Посту, та добре потрудившись принести гідні плоди пока¬яння, щоб знявши з себе стару одежу при¬страстей та омившись від гріхів, зодягтися нам у новий одяг Божественної Благодаті, полюбивши Христа всім своїм єством – з'єднатись з Ним у Святій Євхаристії.
 
У ці святі дні Великого Посту, щиро вітаємо побожний український нарід в Україні та розсіяний по всіх куточках землі – в США, Канаді, Західній Європі, Австралії, Новій Зеландії та Південній Америці з початком Великого Посту та за¬кликаємо на всіх вас Боже благословіння, підносячи за всіх вас наші молитви до Не¬бесного Престолу.
 
Нехай Всемилостивий та Всемогутній Господь допоможе нам провести гідно цей Великий Піст, щоб в чистоті серця та духовній радості сподобитися нам зустріти Його Світле Христове Воскресіння.

+ ЮРІЙ, Митрополит
Української Православної Церкви Канади

+ АНТОНІЙ, Митрополит
Української Православної Церкви США
Місцеблюститель Української Православної Церкви в Діаспорі

+ ІОАН, Архиєпископ Української Православної Церкви в Діаспорі

+ ЄРЕМІЯ, Архиєпископ
Української Православної Єпархії
Бразилії та Південної Америки

+ ІЛАРІОН, Єпископ
Української Православної Церкви Канади

+ АНДРІЙ, Єпископ
Української Православної Церкви Канади

+ ДАНИЇЛ, Єпископ
Української Православної Церкви США