Блог о. Юліана Тимчука_image

Блог о. Юліана Тимчука

Священник Юліан Тимчук. Церковно-громадський діяч, блогер. Про Бога, церкву, життя та молитву простими словами.

Будьте чесні самі з собою

13 вересня, 10:21
священник Юліан Тимчук - фото 1
священник Юліан Тимчук

Колись викладач у навчальному закладі розповів нам правило дурня. Поділюся ним з вами.

Можна дурити одну людину — завжди.

Можна надурити всіх, але один раз.

Дурити завжди і всіх — неможливо.

Якщо задуматись, то воно справді працює. Але що якщо брехати не іншим, а собі? Чи буде працювати така брехня? Наведу приклад з таїнством Покаяння.

Чую часто від людей фразу: «Навіщо мені сповідатися у священника? Я собі вдома помолюся і попрошу прощення, а Бог знає мої справи». Це так не працює.

Вдома, на самоті, ми і надалі будемо займатися сомовиправданням та самообманом. А при таїнстві Сповіді сам Господь дасть нам підказку і слово, яке змінить наше життя та дії. Викриває приховане і допомагає вдосконалюватись.

Один із прикладів у Біблії, де Господь словом виправляє сомообман, історія Ісуса і багатого молодого чоловіка (Матвія 19:16-22).

Молодий та вже багатий юнак підійшов до Ісуса і спитав, що йому потрібно робити, щоб успадкувати вічне життя. Ісус відповів йому, що слід дотримуватися заповідей, і юнак сказав, що він уже виконує їх. Тоді Ісус, бачачи його серце, сказав йому продати все, що він має, і йти за Ним. Проте чоловік пішов засмученим, бо мав багато багатства.

Чому Ісус запропонував йому продати все багатство, роздати бідним і тільки тоді йти за ним? Хіба лише бідні можуть іти за Спасителем? А як же тоді заможні люди, що стали учнями Христа, наприклад, Йосип із Аримафеї чи митар Закхей?

Все просто. Молодий юнак думав, що безгрішний і навіть Господу насмілився сказати, що всі чесноти зберіг з юності своєї. Але серце його направлене на інше. І знаючи це Господь поставив умову, котра викривала саме його пристрасть, а юнак, в свою чергу, не зміг відмовитись і мовчки пішов.

Ця реальна історія показує, що найперше слід бути чесним із собою. Адже нікому та брехня не потрібна, лише нам самим. Але, підходячи до Господа, у нас відкриваються очі на справжні скарби і справжній сенс нашого життя.

Ми можемо обманути світ, ми може обманути себе, але Господа ми не обдуримо. І, відкидаючи обман, ми стаємо вільними та відкритими до нового, кращого для нас.

Більше у моєму Instagram: @yuliantymchuk

Теги: #Блоги

Останні новини

Вчора