Осколки старовинного посуду розповіли про "релігійну" дієту середньовічних юдеїв

08 квітня, 15:58
Світові
Група вчених з Брістоля і Оксфорда виявили перші свідоцтва релігійної дієти в ранньосередньовічній єврейській громаді Оксфорда.

З’ясувалося, що вже в 12 столітті частина жителів міста дотримувалася кашруту, тобто кошерної дієти, повідомляє НВ.

Кошерна дієта — одна з найстаріших відомих дієт у світі, і для єврея дотримання цих дієтичних законів (відомих як кашрут) є фундаментальною частиною повсякденного життя. Це ключова частина того, що ідентифікує їх як євреїв як серед їхніх власних громад, так і в зовнішньому світі.

Оксфордський єврейський квартал був заснований навколо Сент-Олдатеса в дванадцятому столітті після запрошення Вільгельма Завойовника євреям Північної Франції оселитися в Англії. Недавні розкопки в історичному центрі Оксфорда, виявили докази наявності двох будинків, які, згідно з середньовічною перепису, належали двом єврейським родинам.

Один належав Якову Мойсеєві і називався Зал Якова і, як говорили, був одним з найбільших приватних будинків в Оксфорді, а інший будинок належав Елекіну Бассину.

Під час розкопок археологи виявили кам’яну споруду, яка було ідентифікована як вбиральня і датувалася кінцем 11 і 12 століттями. У цій вбиральні був виявлений «чудовий» набір кісток тварин, в якому переважала домашня птиця (в основному гусак), при повній відсутності кісток свиней, що натякало на кошерну дієту.

Рибні кістки включають тільки кошерні види, такі як оселедець. Ця комбінація видів передбачає наявність типової юдейської харчової сигнатури, вперше виявленої в британській археології та тільки в третій раз в середньовічній Європі.

Щоб з’ясувати, чи дотримувалися мешканці двох будинків єврейської дієти, команда використовувала комбінований хімічний і ізотопний підхід для виявлення і кількісної оцінки залишків їжі в середньовічних посудинах, знайдених на цьому місці.

Після органолептичного аналізу вчені змогли встановити певні види жирів, які вбралися в глиняний посуд майже 800 років тому і збереглися в ньому за роки використання: «Аналіз дозволяє виділити жири жуйних і нежуйних тварин, а також жири молочних продуктів c вражаючою точністю», — говорить Джулі Данн зі школи хімії Брістольського університету.

Виявилося, що посудини використовувалися тільки для приготування м’яса великої рогатої худоби, овець і кіз. Докази переробки свиней повністю були відсутні. Проте, приготування і вживання в їжу свинини було очевидно з більш ранньої англо-саксонської фази в Сент-Олдатсі.

Провідний автор, доктор Джулі Данн зі школи хімії Брістольського університету, сказала: «Це чудовий приклад того, як біомолекулярна інформація, витягнута з середньовічної кераміки і об'єднана з древніми документами і кістками тварин, дала унікальне уявлення про 800-річний досвід».

Це перше дослідження такого роду, яке дозволило виявити практику дотримання кошерності, пов’язану з нею ретельні харчові практики і табу, з використанням древніх залишків їжі, виявлених в посудинах, що відкриває шлях для подібних досліджень в майбутньому.

Професор Річард Евершед, який очолює Відділення органічної геохімії Брістоля і є співавтором дослідження, додав: «Це ще один чудовий приклад того, наскільки далеко ми можемо зайти, використовуючи археологічну науку для визначення багатьох аспектів життя людей».

Цей період не був коротким епізодом: він тривав понад мільйон років, впевнені автори роботи з Тель-Авівського університету і Університету Мінью в Португалії.

На думку антропологів, сучасні мисливці-збирачі створили у нас неправильне уявлення про те, що ми колись їли.

«Це порівняння марно, тому що 2 мільйони років назад товариства мисливців-збирачів могли полювати і споживати слонів і інших великих тварин, а сьогоднішні мисливці-збирачі не мають доступу до такої їжі», — каже Мікі Бен-Дор з Тель-Авівського університету Ізраїлю.