• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ РКЦ розповів як змінилася його Церква в Україні після останнього візиту ad limina до Ватикану...

Архиєпископ РКЦ розповів як змінилася його Церква в Україні після останнього візиту ad limina до Ватикану

12.02.2015, 11:51
Архиєпископ РКЦ розповів як змінилася його Церква в Україні після останнього візиту ad limina до Ватикану - фото 1
16-21 лютого 2015 р. католицькі єпископи візантійського і латинського обрядів з України перебуватимуть у Ватикані з візитом "ad limina Apostolorum", що у перекладі з латинської мови означає «До Апостольських порогів».

16-21 лютого 2015 р. католицькі єпископи візантійського і латинського обрядів з України перебуватимуть у Ватикані з візитом "ad limina Apostolorum", що у перекладі з латинської мови означає «До Апостольських порогів».

Цій темі була присвячена зустріч Голови Конференції Римо-Католицьких Єпископів України Архиєпископа-Митрополита Львівського Мечислава Мокшицького з католицькими журналістами, яка відбулася 10 лютого в бібліотеці Резиденції львівських латинських митрополитів у Львові.

Мокшицький.jpg

Архиєпископ Мокшицький сказав, що це вже третій з черги візит римо-католицьких єпископів з України, а також розповів чого очікують від зустрічей з Папою та у ватиканських дикастеріях.

Зокрема, латинський єпископат представить сучасну ситуацію Церкви в Україні. Митрополит Мокшицький підкреслив важливість духовної підтримки українського народу з боку Папи Франциска. Владики молитимуться у чотирьох папських базиліках, зокрема перед гробом св. Івана Павла ІІ, який відновив структури Католицької Церкви в Україні та відвідав її у 2001 році.

Під час візиту «ad limina» до Риму приїдуть паломники з різних дієцезій РКЦ в Україні, які візьмуть участь в загальній аудієнції зі Папою Франциском та разом зі своїми владиками молитися в базиліці св. Апостола Петра та в інших римських святинях.

Архиєпископ Мечислав Мокшицький розповів, що від часу попереднього візиту «ad limina» в Україні споруджено нові латинські храми, зведено новий єпископсько-парафіяльний будинок у Харкові, почали діяти Всеукраїнський Санктуарій Матері Божого Святого Скапулярію у Бердичеві та Теологічний Інститут ім. св. Йосифа Більчевського у Львові, зросло число священиків і вірних. Можна сказати, що РКЦ в Україні поширюється і розвивається, наголосив Митрополит.

Голова Конференції Римо-Католицьких єпископів України торкнувся також теми підготовки духовенства РКЦ та покликань до монашого стану. Кількості покликань, за його словами, дещо зменшилась у Львові. Однак спостерігається їх збільшення у Кам’янець-Подільській дієцезії та у Києві. Священиків з Кам’янець-Подільської дієцезії напрявляють душпастирювати в Одесу, Сімферополь, Харків і Запоріжжя. Очікується затвердження від Ватикану будівництва монастиря сестер бенедиктинок контепляційних.

Архиєпископ Мечислав Мокшицький пояснив, що національний склад вірних РКЦ в Україні зазнав значних змін. Колись базовий фундамент становили  та й продовжують становити вірні польського походження. Зміни ж полягають у тому, що тепер половина вірних римо-католиків мають  українське походження. Трапляються випадки переходу до католицтва з православ’я. Римо-католицькі Служби в Україні  правляться румунською, російською, угорською мовами. В окремих сільських місцевостях залишилося дуже мало римо-католиків, і щоби духовно їх підтримати, до костелів приходять разом помолитися також греко-католики.

Через брак коштів ані держава, ані РКЦ не в змозі відновити окремі недіючі зруйновані костели. Разом з тим, РКЦ вже тривалий час домагається повернення храму монастиря отців францисканців у Раві-Руській, де є намір створити заклад для соціальних потреб та врятувати сакральну пам’ятку, а також відреставрувати костел у Гвіздці в Івано-Франківській області.

На питання кореспондента Радіо Ватикану про стан теперішніх міжконфесійних взаємин в Україні Митрополит відповів, що сьогоднішня складна військова ситуація в Україні об’єднала усі конфесії. «Сьогодні, як ніколи,  всі конфесії в Україні ще більше зблизилися. Усі відчули, що сьогодні потрібна ще більша солідарність і  єдність», –  наголосив Голова Конференції Римо-Католицьких єпископів України.