• Головна
  • Проекти
  • Бенедикт XVI закликає до християнського способу присутності в соціальних мережах...

Бенедикт XVI закликає до християнського способу присутності в соціальних мережах

25.01.2011, 12:47
Бенедикт XVI закликає до християнського способу присутності в соціальних мережах - фото 1

Папа Римський Бенедикт XVI закликав християн свідчити Євангеліє в соціальних мережах. Про це Святіший Отець сказав у оприлюдненому 24 січня посланні «Істина, звіщення та автентичність життя в цифровій епосі» на 45-й Всесвітній день суспільної комунікації, що відзначатиметься 5 червня 2011 року.

Бенедикт_XVI+.jpgПапа Римський Бенедикт XVI закликав християн свідчити Євангеліє в соціальних мережах. Про це Святіший Отець сказав у оприлюдненому 24 січня посланні «Істина, звіщення та автентичність життя в цифровій епосі» на 45-й Всесвітній день суспільної комунікації, що відзначатиметься 5 червня 2011 року.

За словами Папи, з глибокими змінами в комунікаційній сфері «народжується новий спосіб сприймання та думання, з невідомими раніше можливостями встановлювати стосунки та будувати спільноти», повідомляє Радіо Ватикан.

Бенедикт XVI вказує на те, що ці зміни найвідчутніше переживає молодь. Залучення до соціальних мереж веде до встановлення нових форм взаємин, впливає на розуміння себе самого, а тому ставить питання не лише про правильність своїх дій, а й про власну автентичність. Щоб не потрапити у пастку втечі в «паралельний цифровий світ», слід залишатися вірним самим собі, не піддаючись ілюзії будувати штучний особистий профіль. Нові технології дають нагоду зустрічатися, долаючи кордони й час, проте важливо пам’ятати, що віртуальні контакти не повинні і не можуть замінити прямих стосунків з іншими людьми.

Обмінюючись інформацією, людина ділиться собою, своїм баченням світу. Тому, звертає увагу Святіший Отець, «християнський спосіб присутності існує і в цифровому світі», а його виявом є «чесне та відкрите спілкування, відповідальне і шанобливе щодо іншого». «Звіщати Євангеліє через нові медіа означає не лише відкрито залучати релігійний зміст у різні платформи сучасних медіа, а й у своєму цифровому профілі та способі спілкування цілеспрямовано свідчити про рішення, уподобання та судження, що глибоко відповідають Євангелію, навіть якщо про це виразно не сказано», – додає Бенедикт XVI.

Разом із тим, свідчити Євангеліє в епоху цифрових технологій потрібно, усвідомлюючи, що цінність істини, якою хочемо поділитися з іншими, не випливає із її «популярності». Мусимо пізнавати її цілісно, а не намагатися зробити її «прийнятною» чи навіть «розмитою». Це – щоденний труд, а не тимчасове захоплення. Святіший Отець звертається до християн із заохоченням: з довірою та відповідальністю приєднуватися до мережі соціальних стосунків, які цифрова ера зробила можливими, і не лише щоб задовольнити прагнення бути там присутніми, а й щоб виконати покликання звіщати свою віру в те, що Христос є Богом і Спасителем людини та історії.

Нагадаємо, що у торішньому посланні на  Всесвітній день суспільної комунікації Папа Римський закликав католицьких священиків проповідувати Євангеліє за допомогою всіх наявних технічних засобів, в тому числі й блогів. Окрім того, Бенедикт XVI має свій канал на YouTube і профайл у Facebook, а Ватикан запустив власний додаток для iPhone.