• Головна
  • Моніторинг
  • Брифінг речника УПЦ в «Главкомі»: «Церква завжди зі своїм народом і не вирішує, правильний чи ні той чи інший політичний процес»...

Брифінг речника УПЦ в «Главкомі»: «Церква завжди зі своїм народом і не вирішує, правильний чи ні той чи інший політичний процес»

31.05.2014, 19:12
Брифінг речника УПЦ в «Главкомі»: «Церква завжди зі своїм народом і не вирішує, правильний чи ні той чи інший політичний процес» - фото 1

«Коли священик змінює рясу на камуфляж, а хрест — на зброю, тоді він відповідає за свої дії вже як громадянин. У цей момент він є людиною, що має нести відповідальність за свої вчинки. Якщо це церковне порушення, його долю вирішує місцевий архієрей або церковний суд, — зокрема прокоментував о. Георгій Коваленко. — Архієпископ Луганський і Алчевський Митрофан заборонив прот. Володимира Марецького у священнослужінні до висновків розслідування всіх обставин його справи.

У середу, 28 травня, в прес-центрі агентства «Главком» відбувся прес-брифінг з речником Української Православної Церкви протоієреєм Георгієм Коваленком на тему: «Церква і держава: коли має бути співпраця?».

Чи має Церква брати участь у політичних процесах? Чи повинна Церква підтримувати настрої протесту та брати участь в силових діях? Чи може Церква вплинути на налагодження діалогу між мешканцями Сходу та іншої частини України задля єднання та миру? Ці та інші питання прозвучали під час прес-конференції.

Відеозапис брифінгу — дивіться тут.

***

Зокрема на питання, які шляхи відновлення миру в Україні бачить Церква, протоієрей Георгій Коваленко зазначив, що якщо якомога більше наших громадян будуть дотримуватися Божих заповідей, тоді є шанс, шо в країні відновиться мир та спокійне і щасливе життя.

«Церква завжди нагадувала і нагадує, щоб ми пам’ятали про Бога. Ми часто покладаємося на земні блага, але є речі, які людина не в змозі вирішити. Знаєте, говорять: те, що неможливо людям, можливо Богу. Тому найчастіше звертаємось до Бога ми в складних ситуаціях, — зокрема сказав протоієрей Георгій. — На жаль, на сьогодні в нашому супільстві воскресний день, який ми маємо присвячувати Богові, не шанується. Церква закликає, щоб цей день був днем Господнім. Потрібно приділяти свій недільний час не ринкам і магазинам, а молитві в храмі.

Як відомо, чотири Божі заповіді стосуються відносин людини з Богом, а шість — людини з ближніми.

По-перше: шануй батька і матір. Здається, дуже просто дотримуватись цієї заповіді, яка є актуальною. Питання міцної родини, допомоги літнім людям, розлучень і абортів є дуже важливими для суспільства.

По-друге: не кради, або «ні корупції». Нашу країну роз’їла якраз корупція, тому і ця заповідь для нас є так само актуальною.

Не лжесвідчи, або не бреши. На жаль, часто ЗМІ і політика перетворюються на майданчик для маніпуляцій.

Не вбивай! Це не значить, що в державі не має бути силових структур. Біблія каже: «Поважай владу, бо у влади — меч, щоб боронити добро від зла». Тому мають бути силові структури, які мають боронити добро і бути чистими та чесними. Церква ж завжди нагатиметься піклуватися про Небесне.

Також речник УПЦ додав: «Люди церковні — а це не тільки люди, які носять хрест, це кожна людина, яка сповідує свою віру — намагаються свою віру втілити в життя. Якщо ми будемо християнами не тільки в храмі, а в усі часи нашого життя, тоді наша віра — дійсно жива, справжня. Тому я всім бажаю справжньої віри, живої віри. Коли хоча б половина людей сповідуватимуть Божі заповіді, то наше життя буде мирним і благочестивим».

***

Щодо церковної позиції відносно останніх рішень державної влади, речник УПЦ нагадав, що «Церква завжди зі своїм народом і не вирішує, правильний чи ні той чи інший політичний процес».

«Де наші парафіяни — там і ми, священики. Іноді парафіяни не праві, іноді серед парафіян військові. Але завдання капелана відрізняється від завдання політрука. Священик готує людину до зустрічі з Господом, а не веде політзаняття. Головне наше задвання — зберегти душу навіть на полі бою. Церква завжди разом із людьми!»

***

Чи можна священнослужителям балотуватися в депутати? Відповідаючи на це питання, речник УПЦ нагадав незмінну позицію Церкви: «УПЦ закликала священнослужителів не брати участь у виборах на рівні кандидатів у депутати. Крім того, політична пропаганда з амвону заборонена.

Разом із тим Церква не ділить людей за політичною, мовною, регіональною ознаками. Цей принцип має бути і в державі...» 

***

На питання журналістів щодо відкритого Генпрокуратурою провадження за фактом незаконного тиску на Блаженнішого Митрополита Володимира з боку колишнього Президента України, речник УПЦ відповів: «Після однієї з таких зустрічей Блаженніший сказав: «Часи змінюються, а методи залишаються ті самі», маючи на увазі досвід перебування Церкви під тиском радянської богоборчої влади.

На жаль, зараз Блаженніший Митрополит Володимир на лікуванні, стан здоров’я не дозволяє нам із перших вуст почути, що саме відбувалося. Однак він завжди підкреслював, що Українська Православна Церква є Церквою народу.

Церква спокійно ставиться до ситуації і продовжує виконувати свою місію...»

Щодо митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, доля якого також цікавила учасників брифінгу, то протоієрей Георгій Коваленко зауважив, що митрополит Олександр — вікарій Київської Митрополії, настоятель Спасо-Преображенського храму. А тому продовжує нести свій церковний послух, звершувати богослужіння та займатися благодійністю.

 ***

Прозвучали також питання щодо ситуації на Сході України та зокрема священика Володимира Марецького з Луганщини.

«Коли священик змінює рясу на камуфляж, а хрест — на зброю, тоді він відповідає за свої дії вже як громадянин. У цей момент він є людиною, що має нести відповідальність за свої вчинки. Якщо це церковне порушення, його долю вирішує місцевий архієрей або церковний суд, — зокрема прокоментував о. Георгій Коваленко. — Архієпископ Луганський і Алчевський Митрофан заборонив прот. Володимира Марецького у священнослужінні до висновків розслідування всіх обставин його справи.

Для кінцевого прийняття рішення, згідно зі Священими канонами, будуть направлені запити до компетентних органів про надання офіційних документів про хід розслідування за цим фактом. Варто нагадати, що Церква у питаннях державних покладається на державні служби. Але вкотре Церква свідчить про недопустимість участі священнослужителів у будь-яких політичних акціях, тим більше у силових діях».  

А також додав, що вірні Церкви є і серед військових, і серед політиків, і серед тих, хто живе на території Сходу. Тому Церква робить усе, щоб якомога швидше вирішити конфліктну ситуацію.

«Якщо людина незаконно бере до рук зброю, захоплює громадян у полон, то це зло, з яким треба боротися. Але законними державними методами, — сказав речник. — Церква не є структурою, яка визначає, що робити державі. Церква з повагою ставиться до рішень держави і, як кожний громадянин, підтримує державницьку позицію. Я, як громадянин, підтримую дії держави.

Щодо присутності там наших священнослужителів — це церковне служіння. Священики також мають різні позиції, іноді полярні, Церква ж намагається примирити сторони, навіть ворогуючі».

Водночас речник УПЦ підкреслив, що церковного розколу на Сході України немає.

«Церква не визначає, які політичні погляди варто мати парафіянам. Церква має не ділити паству, а об’єднувати її, — нагадав священнослужитель. — За даними дослідження Центру Разумкова, саме на Сході країни близько 30% людей декларують себе невіруючими, а 35% не довіряють Церкві. Як показує статистика, вплив радянської богоборчої системи на Сході — найбільший. Тому і завдання священиків та архієреїв — складніші. А от наша мета — відновити мир та відродити благочестиве життя».

"Православіє в Україні", 28 травня 2014