• Головна
  • Новини
  • В Сумах учасники міжконфесійного конфлікту домовилися сісти за стіл переговорів...

В Сумах учасники міжконфесійного конфлікту домовилися сісти за стіл переговорів

07.06.2012, 12:14
В Сумах учасники міжконфесійного конфлікту домовилися сісти за стіл переговорів - фото 1
Відбулося спільне засідання комісії Сумської обласної державної адміністрації зі сприяння додержання законодавства про свободу совісті та релігійні організації, обласної ради Церков та релігійних організацій, регіональної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Конфлікт у СумахВідбулося спільне засідання комісії Сумської обласної державної адміністрації зі сприяння додержання законодавства про свободу совісті та релігійні організації, обласної ради Церков та релігійних організацій, регіональної комісії з питань захисту суспільної моралі. Захід пройшов під головуванням заступника голови ОДА Ігоря Яговдика.

Головним питанням, яке розглядалося на комісії, був міжконфесійний конфлікт між Церквою Благодаті, котра входить до Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів, та Сумською єпархією Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

Нагадаємо, сумські баптисти звинуватили владу та представників УПЦ (МП) в протидії проведенню свята для дітей.

Під час засідання сторони конфлікту висловили свою думку щодо події.

Представники влади наполягають на тому, що баптисти порушили права батьків, які не хотіли, щоб їхні діти брали участь в бесідах з християнської етики.

Зокрема, Ігор Яговдик заявив: «У дітей не було альтернативи. Якби «Веселі майданчики» були організовані в іншому місці не було би конфліктної ситуації».

В свою чергу голова Сумського обласного об’єднання церков ЄХБ Володимир Савченко запевнив, що на дитячих площадках ніхто нікому не заважає й закликав владу переконатися в цьому на власні очі. Він також висловив обурення тим, що священик УПЦ (МП) о. Максим Денисенко назвав баптистів сектантами, а секретар Сумської міської ради та голова комісії сприяння додержанню законодавства про свободу совісті та релігійні організації Олексій Мовчан заявив, що доки він очолюватиме комісію, не дозволить проводити сектантам свої заходи.

Представник УПЦ (МП) секретар Сумської єпархії о. Георгій Тарабан утримався від коментарів щодо конфлікту, закликавши всі конфесії та владу сісти за стіл переговорів та дійти згоди по принциповим питанням. «Наразі досвід негативного спілкування у нас більший, ніж позитивного. Давайте випрацюємо спільні для всіх правила організації відпочинку для дітей. Ми не налаштовані на роздмухування конфліктів», - заявив він.

Зрештою, на нараді дійшли згоди опрацювати та прийняти на найближчому засіданні міської комісії методики організації релігійними організаціями відпочинку та оздоровлення дітей.