Блог о. Михайла Димида_image

Блог о. Михайла Димида

Протоєрей. Батько домашньої Церкви. Мрійник про Єдність Христової Церкви. Професор УКУ. Учасник відеоканалу "Християнин чи бандит?". 

Незакінчені мислі про духовне материнське життя - 4

22.11.2011, 15:47
Задумаймося, чи не є я в такій ситуації, коли переношу своє чи інше велике терпіння яке Бог може вибрати для визволення інших.

Ісус пішов на «свято нечистивців»

Митник Матей запрошував на обід Ісуса, як головного гостя, а всі інші були такими ж як Матей. Він прикликав до себе на свято своїх друзів, тих, які провадили такий самий спосіб життя, які мали подібні погляди ніж він, а це були – багаті митники. Він сам в Євангелії їх називає «митарями і грішниками» (Матей 9: 9-13).

Мт. 9: 9. Ідучи звідтіля, Ісус побачив мимохідь чоловіка, на ім’я Матей, що сидів на митниці, і сказав до нього: “Іди за мною!” Той устав і пішов слідом за ним. 10. Коли Ісус був при столі в його домі, прийшло багато митарів і грішників, то й посідали з ним і з його учнями. 11. Побачивши це, фарисеї почали говорити його учням: “Чого це ваш учитель їсть з митарями та грішниками?” 12. Почувши те, озвався: “Здорові не потребують лікаря, лише хворі. 13. Ідіть, отже, і навчіться, що значить: Я милосердя хочу, а не жертви. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних.”

Ісус пішов на «свято нечестивців», щоб сказати кожному з нас: чому ти критикуєш організаторів чи учасників свята, а не приходиш на це зібрання, щоб людей щось навчити; чому не долучаєшся до справи і не впливаєш на хід подій. Бо це легко сказати, що «я досконалий, я не приходжу». Якщо я думаю, що я не потребую лікування, то я як Старший син, що не прийшов на свято. Потрібно постійно навертатися, як Молодший син. Але він міг це зробити – повернутися і покаятися – тільки через батька, який був з ним спів страждальним і за це милосердним. Треба вміти надати відповідного позитивного змісту терпінню, якого всі досвідчують, бо так як видно в Милосердного Батька, терпіння – це не тільки відчуття, а дія, активність. Як тато і матір, я сама співстраждаю, але на тому не зупиняюся, а дію. Моя дія – це особлива молитва за своїх та інших, щоб таким чином їм допомагати не стільки слабою своєю увагою, а міцною Божою любов’ю.

Митник, через своє спілкування з Ісусом привів до Нього інших митників. Нині теж маємо наприклад команди Анонімних Алкоголіків, де найбільше провідних членів це колишні алкоголіки, бо ніхто краще них не може полюбити алкоголіків як ті, що це самі пережили. Це саме щодо жертв азартних ігор, розлучених, самотніх... І так само в зломленому, зірваному материнстві треба молитися за інших. Бо Господь творить диво, міняючи терпіння на служіння.  

Задумаймося, чи не є я в такій ситуації, коли переношу своє чи інше велике терпіння яке Бог може вибрати для визволення інших.

Останні новини

Вчора