Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне_image

Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне

Суспільний мир й справедливість

25.05.2011, 13:37

Побудова суспільного миру й справедливості можливо тільки у Христі. Під час зустрічі зі студентами Києва Глава УГКЦ, Верховний архієпископ Києво-Галицький, Митрополит Київський Блаженніший Святослав (Шевчук) розповів, як, на його погляд, повинні будуватись суспільний мир й соціальна справедливість.

Побудова суспільного миру й справедливості можливо тільки у Христі.

Під час зустрічі зі студентами Києва Глава УГКЦ, Верховний архієпископ Києво-Галицький, Митрополит Київський Блаженніший Святослав (Шевчук) розповів, як, на його погляд, повинні будуватись суспільний мир й соціальна справедливість.

Під час зустрічи зі столичним студентством в стінках Києво-Могиляської академії Блаженніший Святослав (Шевчук) розмірковував над викликами, які постають зараз перед сучасною молоддю. Одним з таких викликів для молодої людини в Україні є та радикалізація, яка спостерігається зараз в суспільстві. Деякі рухи або партійні діячі намагаються використати молодь в своїх корпоративних інтересах.

Щоб протистояти небезпеці екстремізму в країні – потрібно будувати мир. Бо, як зазначив Глава УГКЦ - «першими словами, з яким Христос звернувся до своїх учнів після свого Воскресіння були «Мир вам». Але мир це не тільки відсутність війни. Мир – це є повнота життя. Тільки тоді, коли людина насправді сповняє всі прагнення свого серця і живе зі Божим словом, тоді вона може знайти мир. І цей мир виходить з особи воскреслого Христа. Отже, ми не зможемо побудувати суспільного миру, поки ми не будемо мати доступ до цього вічного джерела правди. Той мир, який кожна людина може внести в наше неспокійне суспільство, буде присутній, коли людина пізнає Христа – підкреслив патріарх Святослав. Тоді людина не дасть себе спровокувати, не дасть себе затягнути в різні сумнівні дії. Адже сьогодні є дуже багато таких «акул», які чекають на молоду людину, щоб її «пожерти», а з іншого боку, потім нею прикритися.

Ще одним викликом для сучасної молодої людини є її відчуття самотності. Незважаючи на наявність сучасних засобів комунікації, незважаючи на можливість висловитися в будь-який спосіб (в тому числі в мережі інтернет), молоді люди часто кажуть «мене ніхто не чує». Батьки, вчителі, навіть друзі не задовольняють тої потреби людини в справжньому спілкуванні. З богословської точки зору така самотність і самоізоляція є наслідком відсутності живого спілкування. І тільки Дух Святий, що є присутній в спільноті віруючих, в Церкві Христовій, допомагає людині правильно будувати стосунки один з одним – зазначає Святослав (Шевчук).

Відповідаючи на питання студентів про відсутність справедливості в українському суспільстві (як соціальної, так і правової) Верховний архієпископ Києво-Галицький Блаженніший Святослав (Шевчук) зазначив, що неможливо перемогти якісь вади в суспільстві (або людині) тільки “поборюючи» їх. Необхідно на противагу негативу запропонувати ті механізми, ті рішення, які допоможуть людині ці вади виправити. І цей позитивний підхід повинен бути активним, повинен бути дією кожного.

Окрім того, для встановлення справедливості, потрібно «дати кожному те, що йому належить». Згідно доктрини Томи Аквінського справедливість це є зовнішній прояв внутрішніх якостей людини. Коли людина буде з одного боку мужня, але водночас зможе опановувати власний гнів, а з іншого – людина є стриманою, й здатна панувати над власною похіттю, тоді її мужність і стриманість у стосунках з іншою людиною буде сприйматись як справедливість – підкреслив Блаженніший Святослав.

Далі він продовжив - побудова справедливого суспільства є завданням усіх християн. Церква завжди виховує й заохочує суспільно активних громадян. Адже бути християнином – означає також бути творчою особою, яка будує справедливе суспільство. Отож ми хочемо виховувати відповідальних християн, які дійсно будуть здатними на твердих моральних засадах будувати суспільство. Через своїх вірних церква присутня в суспільстві, тому вона завжди буде підтримувати розбудову справедливого громадянського суспільства – резюмував патріарх Святослав (Шевчук).

 


Останні новини

Вчора