Блог Ігоря Перфецького_image

Блог Ігоря Перфецького

Роздуми православного мирянина про духовне і не тільки

Єдність людства і національні ідентичності

25.08.2022, 13:23
Єдність людства і національні ідентичності - фото 1
Апостол Павло писав: "Нема вже ні іудея, ні елліна, нема ні раба, ні вільного; нема ні чоловічої статі, ні жіночої, бо всі ви одно во Христі Ісусі". Утім той же апостол Павло постійно говорить про стосунки чоловіків і жінок. Павло протирічить собі?

З Днем Незалежності. браття і сестри!

Наші вороги зліва люблять закидати нам слова апостола Павла про те, що "Нема вже ні іудея, ні елліна, нема ні раба, ні вільного; нема ні чоловічої статі, ні жіночої, бо всі ви одно во Христі Ісусі". Утім той же апостол Павло постійно говорить про стосунки чоловіків і жінок, наприклад: "Жiнки, корiться своїм чоло­вiкам, як Господевi, бо чоловiк є голова жiнки, як i Христос глава Церкви". Що ж виходить, Павло протирічить сам собі? Зовсім ні, бо нема ні чоловічої статі, ні жіночої в Христі Ісусі, тобто немає жодних переваг у чоловіка перед жінкою в можливості спастися і належати до Царства Небесного. У Христі немає ні сантехніка, ні електрика, але це не означає, що християни не можуть обирати собі професії. Немає переваг у вільного перед рабом отримати дари Духа. Немає переваг у іудея перед елліном пізнати Бога. Але це не означає, що немає різниці між чоловіком і жінкою чи що усі народи повинні злитися в один глобальний з однією мовою, як цього бажають новітні будівничі Вавилонської вежі.

Якщо ми християни, то це не означає, що ми повинні думати лише про життя будучого віку. Про нього в першу чергу, але ми поки що живемо на землі в матеріальних тілах і змушені піклуватися, як нам упорядкувати світ навколо себе. І тут справа не лише в тому, що "змушені", як якесь покарання. Бог створив нас не для того, щоб з неба подивитися скільком із нас вдасться спастися. Бог створив нас за Своїм Образом і Подобою як творців, що покликані керувати землею і своїм життям, а не тихо відсидітися, доки не прийде Господар, що "жне де не сіяв".

Автор вважає, що поділ людства на народи з окремими мовою, культурою, світоглядом, який не протирічить головному, - це найкращий спосіб організації людства, який не обмежує, а навпаки збагачує все людство загалом. Як казав філософ М. Бердяєв: "Національність є буттєва індивідуальність, один з ієрархічних ступенів буття, інший ступінь, інше коло, ніж індивідуальність людини чи індивідуальність людства, як якоїсь соборної особи. Встановлення досконалого братерства між людьми не буде зникненням людських індивідуальностей, але буде їх повним ствердженням. І встановлення вселюдського братства народів буде не зникненням, а ствердженням національних індивідуальностей".

Тому докладемо усіх зусиль, щоб наша Україна перемогла, і наш народ не зник з лиця землі, розчинившись у безликій орді, що напала на нас зі Сходу. Господи Ісусе Христе, нам Україну храни!

Слава Ісусу Христу! Слава Україні!

Теги: #Блоги

Останні новини